måndag 19 mars 2012

Temakväll Etiopien

Under årets två första månader har vi i Internationella gruppen studerat den ofattbart sorgliga situation som råder för så många gravida och nyförlösta kvinnor i världen.  8 mars deltog vi i Barnvagnsmarschen till förmån för kampen mot mödradödlighet. Kvällens studiecirkelträff hade Kvinnors hälsa och rättigheter i Etiopien som tema och vi fortsatte därmed på den inslagna banan.
Lotta inledde med att berätta om sin relation till Etiopien och drog en del viktiga fakta - som att landet är ett av de folkrikaste länderna på den afrikanska kontinenten, med en väldigt ung och starkt växande befolkning, att tillgången till vård i allmänhet är mycket bristfällig och att mödrahälsovård och förlossningsvård är skrämmande sällsynt, i synnerhet på landsbygden. Etiopien beskrevs som ett land med stora geografiska och klassrelaterade skillnader när det gäller hälsovård.
Lotta berättade därefter om Fistula, en grym och plågsam komplikation som framför allt kommer av enormt utdragna förlossningar. Ibland pågår de i upp till vecka. Bristen på utbildad personal som kan vidta åtgärder i ett inledande skede har en stor påverkan på hur långdragna förlossningarna blir. Hårt arbete från unga år och en kost som inte är fullvärdig gör att flickorna blir svaga och kortväxta. Om de sedan blir gravida i mycket ung ålder, när bäckenpartiet inte är färdigutvecklat, löper de stor risk att deras förlossningar blir komplicerade och tar lång tid.

Fistula är en skada som orsakar oerhört lidande och stigma och som ofta föregås av att barnet dör under förlossningen. Det krävs egentligen inte så komplicerade och stora ingrepp för att åtgärda tillståndet men i ett land där sjukvården fallerar står de tusentals kvinnor som lider av fistula nästan alltid utan hjälp. Social isolering och utstötning följer av detta.
Därefter berättade Samhar och Haymanot, om sina erfarenheter från sitt hemland. Samhar berättade bland annat om hur hennes dotters reaktion vid en resa till Etiopien gav henne perspektiv på hur lyckligt lottade vi är i Sverige och hur avsaknaden av till exempel bindor orsakar skam, dålig hygien och bruten självkänsla hos de som inte har råd. Haymanot instämde och uppmanade oss att stötta dem i deras projekt för att hjälpa etiopiska kvinnor att få tillgång till bindor. Deras planer är stora och imponerande! Förhoppningsvis har vi i Samhar och Haymanot två nya medlemmar i Internationella gruppen, vilket bör göra det lite enklare att följa och stötta deras projekt!
Med nya kunskaper och tänderna fulla med etiopiskt snacks i form av rostat korn avslutar jag med den här länken som tar er till den film som Lotta visade ikväll. Den handlar om kvinnor med fistula och den fina vård som ett lyckligt antal drabbade ändå kan få tillgång till. Och som alla borde ha rätt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar