torsdag 8 mars 2012

Klimatvänliga eller förödande förlossningar

Idag läste jag en kort lite notis i Vårdguiden för Stockholms län (nr 1, 2012) som handlade om återvinning av lustgas. Vilken grej! När jag sedan nyfiket började leta efter mer info om ämnet såg jag att Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge var först med detta i Sverige och introducerade det redan 2004.

Idag på internationella kvinnodagen marscherade jag tillsammans med 600 andra engagerade vuxna och ett otroligt stort antal barn genom Stockholms city för att uppmärksamma de förödande förlossningar runt om i världen som tyvärr ofta resulterar i att nyfödda barn får växa upp utan sina mammor. Kontrasten av att då vara svensk och tillåtas tycka att förlossningsbrev är en självklarhet, blir enormt stor. När jag efter marschen kommer hem och sätter mig ned med min kaffe för att bläddra igenom Vårdguiden som kommit i brevlådan, och upptäcker nyheten om återvinningsapparater för lustgas börjar jag nästan skratta. Det är ju underbart! Snacka om att behoven och efterfrågan ligger på otroligt olika nivåer beroende på var i världen man har råkat födas. Och var i världen man också ska föda. 
Lustgas /är/ en mycket potent växthusgas som påverkar klimatet 300 gånger mer än koldioxid. Utsläppen vid en enda förlossning motsvarar ungefär 150 mils bilkörning. /.../ På alla förlossningskliniker i Stockholm finns numera återvinningsapparater som samlar in den använda lustgasen och bryter ner den till syre och kväve.
(Vårdguiden för Stockholms län, nr 1, 2012)

Heja landstinget, heja säkra klimatvänliga förlossningar och heja internationella kvinnodagen!

- Aygül L. Kabaca, lärare, internationell utbildningsspecialist och kvinna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar