onsdag 17 oktober 2012

Från Minsk till Krakow på två timmar

Så här lät det i augusti när vi i Internationella gruppen bytte resmål för höstens projektresa: "Vi i RFSU Stockholms internationella grupp beslutade oss tidigare i veckan för att avbryta planeringen av vår resa till Minsk, Vitryssland, andra helgen i oktober 2012. Tanken var att besöka Minsks Pridefestival och organisationer som arbetar med hivprevention och sexualundervisning, med fokus på utbyte i workshopformat. Ekonomiskt stöd för resan beviljades av styrelsen tidigare i våras. 

Vi planerar nu för en alternativ resa till Krakow, Polen. Planen är att åka samma helg som tidigare planerat. Ett arbete med att skapa nya kontakter och planera nya besök och utbyten har påbörjats omgående. Vi inser att vi kan tvingas sänka ribban för den aktivistiska prägeln på våra aktiviteter, dels på grund av att kontexten är annorlunda, dels på grund av att tiden fram till resan är knapp.

Bakgrund till beslutet: Under sommaren har en diplomatisk kris uppstått mellan Sverige och Vitryssland, det finns idag ingen svensk diplomatisk närvaro i Vitryssland. Det är högst oklart om vi kan få visum då det inte går att veta om svenska medborgare välkomnas in i landet under hösten över huvud taget. Det tar emot att fortsätta planera en resa som vi, fram till avresa, inte vet om den blir av. Vi är helt enkelt inte redo att lägga ner den tiden på något som är så osäkert.

Vi har redan innan gjort flera bedömningar av säkerhetsläget, anmärkningsvärt är att vi i samband med Pride inte skulle ha några allierade; varken regim, opposition eller polis. Det har vi dock kommit fram till att det var ok. Vår förändrade bedömning idag grundar sig i att vi nu inte heller har en svensk diplomatisk närvaro att luta oss mot vilket ger ett ytterligare utsatt läge"


Precis som det låter i texten var det inte ett roligt beslut att fatta. Men aldrig hade vi trott att planeringen och genomförandet sedan skulle gå så bra som det gjorde! Efter mängder av mejl blev vi slutligen mottagna med öppna armar av mängder av aktivister, studenter och politiskt aktiva i Krakow! Vi hade inte kunnat hoppas på en bättre resa :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar