fredag 27 april 2012

Belarusdagarna


Hej!

I veckan nu, som ni säkert redan läst, har Östgruppen annordnat Belarusdagar som har varit sjukt givande! Jag var på två seminarier, ett där det diskuterades politiska fångar i Vitryssland och ett där man pratade om EUs och Vitrysslands relation till varandra. 
I seminariet kring politiska fångar var otroligt gripande, och en av de som talade fanns reportern Natalja Radzina, som greps för "Organiserade av demonstration"- den spontana motdemonstration som blev efter det att president Lukasjenko blivit odemokratiskt omvald. Natalja var en av de som blivit spårade och utelämnad av Telia Sonera efter demonstrationen.  Under seminariet gav hon sin bild av hur det var att sitta i fängelset som politisk fånge samt hur de blev behandlade. Om du är mer intresserad av att läsa om henne och vad hon tycker finns en artikel här: http://www.dn.se/ekonomi/de-svenska-bolagens-pengar-stinker 
Det andra seminariet handlade om EUs roll och hur de spelar den mot Vitryssland. Just nu kör de på strategin "Less for less, more for more", som går ut på det är Lukasjenko snäll, är EU snälla. VIlket gör att det är väldigt lätt för Lukasjenko att få EU att danska efter hans följt. När han behöver pengar (vilket han behöver pga. av att han lånat stora summor pengar från Världsbanken som han använde till helt andra saker än han lånade dem till) släpper han en eller fler politiska fångar, och då släpper EU på sina sanktioner. Det motsägelsefulla i hur EUs modell ser ut och hur de genomför den är att de samtidigt är en av de och Ryssland är de som handlar mest med Vitryssland.  
Vid ett flertal av seminarierna var tidningen och centret Vjasna  medverkande, och det är också från den som Natalja jobbade när hon befann sig i Vitryssland. Vjasna jobbar på olika sätt med MR-frågor i VItryssland på många olika sätt.
 Här är en länk till deras hemsida: http://spring96.org/en 

Vill ni veta mer så skriv :)

Ha det bra!
Kramar Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar